Finsilva tutki: Suomalaisista 25% haluaa rakentaa uuden kesämökin - Finsilva
Kirjoittanut ajankohtana

Finsilva tutki: Suomalaisista 25% haluaa rakentaa uuden kesämökin

Kaunis mökki rannassa rantatontilla

Maanjalostusliiketoimintaa harjoittava Finsilva Oyj tutki suomalaisten halua ostaa oma, uusi kesämökkitontti.

Joulukuussa 2016 toteutettu Omnibus-kysely osoitti, että oma kesämökki kuuluu suomalaisten sielunmaisemaan, sillä 25% haluaa oman, uuden mökkitontin. Mökkitontin ostajan tärkeimmät hankintakriteerit ovat:

o Oma mökkiranta

o Kesämökin etäisyys kodista

o Tontin hinta.

Maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen Finsilvasta pitää tulosta merkittävänä. – Kysely osoittaa, että oma mökki on edelleen tärkeä, kun ranta on oma, etäisyys kodista ja hinta ovat kohdallaan.

Kiinnostavaa on myös aikanäkymä, sillä valtaosa hankintaa suunnittelevista aikoo hankkia tontin tulevien viiden vuoden aikana.

Finsilva markkinoi rantatontteja, joissa rakennusoikeus on varmistettu kaavalla, tie on perille asti ja mahdollisuus ostaa sähköliittymä. – Suomalainen haluaa, että mökki on kompakti eli helppo rakentaa ja mukavuudet seuraavat myös vapaa-aikaan, Suhonen toteaa.

Rantasauna suomalaisessa järvimaisemassa

Uusille rakentajille kesämökkijärven koko ei ole ratkaiseva. Ainoastaan seitsemän prosenttia painotti hankintapäätöksessä järven kokoa. Samoin mökkitontin kokoa piti merkittävänä neljä prosenttia.

– Tärkeintä on oma paikka, jonne on helppo rakentaa.

Vanha vai uusi mökki?

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1006 henkeä, joista lähes 80% asuu Etelä- tai Länsi-Suomessa.

Jukka Suhonen pitää kyselyn tulosta merkittävänä myös Finsilvan toiminnan kannalta.

– Finsilva on suuri maanomistaja ja metsätalouteen keskittynyt yritys, mutta teemme maankäyttösuunnittelua myös ranta-alueilla eli myymme valmiiksi kaavoitettuja mökkitontteja.

Uusien, rakentamattomien tonttien ostohalukkaiden määrä merkitsee myönteistä talouskehitystä samalla tavoin kuin mikä tahansa rakentaminen.

Valtaosa kesämökin ostajista haluaisi muuttovalmiin mökin (55%). Suhonen toteaa, että luku on ymmärrettävä. Mutta. – Suomen kesämökkikanta alkaa rapistua, ja korjausrakentaminen on kallista. Lähes 40% mökeistä on yli 50 vuotta vanhoja. Usein myös vanhoilla mökeillä tontit ovat pienikokoisia ja tila loppuukin helposti kesken. Rakentamaton, riittävän iso kaavoitettu tontti on hyvä hinta- ja laatukilpailija.

Finsilvan tonttitarjonnassa hintahaarukka on iso, jolloin myytävää on monelle eri tyyppiselle ostajalle.

Millainen on kesämökin ihannetontti? – Suomalainen arvostaa ilmansuuntia. Etelä, länsi ja lounas ovat parhaat ilmansuunnat. Rannan pitäisi olla hiekkapohjainen tai kallioinen, Suhonen tietää.

Finsilvalla on laaja kesämökkien tonttivaranto Suomessa. Keskeiset alueet sijaitsevat Lohjalla, Keski-Suomessa, Tampereen seudulla ja Pohjois-Savossa. Lue aiheesta myös Ilta-Sanomien tekemä uutinen.

Lisätiedot

Jukka Suhonen

Maankäyttöasiantuntija

Finsilva Oyj

jukka.suhonen(a)metsagroup.com

Puh. 050 356 9778

Finsilva Oyj on perustettu vuonna 2005, mutta Finsilva Oyj:n omistamat metsäalueet ovat olleet ammattimaisesti hoidettuja jo vuosikymmeniä. Finsilva Oyj on edelläkävijä kannattavassa metsätaloudessa ja metsäluonnon hoidossa. Myös metsien virkistysarvoista huolehtiminen on osa keskeisiä tavoitteita.

www.finsilva.fi

Finsilva Oyj

Tiedote maaliskuu 2017